woensdag 9 januari 2008

“Amerikanen hebben nodeloos Afghaanse burgers gedood”

Nathaniel Travers, voormalig lid van een elite-gevechtseenheid van de mariniers uit Amerika die vorig jaar in het oosten van Afghanistan opereerde, heeft dinsdag getuigd dat enkele van zijn collega’s hebben geschoten bij het Bloedbad van Shinwar bij Jalalabad in maart vorig jaar.

Hij zei dat zijn kameraden onnodig burgers lijken te hebben gedood nadat hun konvooi was aangevallen door een zelfmoordcommando. Dat meldt de Amerikaanse krant The Herald Tribune.

Travers, een voormalig inlichtingen-sergeant, maakte deel uit van een 30-man sterk konvooi van Special Forces dat op 4 maart vorig jaar patrouilleerde tussen Jalalabad, de hoofdstad van de provincie Nangarhar, en de grens met Pakistan..

Hij getuigde voor een militaire rechtbank dat een paar mariniers op burgers vuurden en andere ongewapende niet-strijders nadat de zelfmoordaanvaller met een autobom had toegeslagen.

Er zijn geen mariniers aangeklaagd vanwege een misdaad bij deze gebeurtenis. Het verhoor werd gehouden om te onderzoeken of militairen het oorlogsrecht hebben geschonden.

De drie rechters van het onderzoeksgerecht van het Korps Mariniers onderzoeken de acties van twee officieren die leiding gaven aan de elite-eenheid. Het gaat om de F-compagnie, Tweede Bataljon van het Korps Mariniers Strijdgroep Special Operations Commando, (Company F, Second Battalion, Marine Corps Forces Special Operations Command)

De officieren zijn majoor Fred Galvin, de commandant van de compagnie, en kapitein Vincent Noble, een pelotonsleider.

Vlak na de schietpartij in de buurt van Jalalabad in de oostelijke provincie Nangarhar werd Compagnie F, die uit 120 man bestond, door luitenant-generaal Frank Kearney uit Afghanistan gedirigeerd.

Kearney was in die tijd bevelvoerder van al de “special operations” in het Midden-Oosten en Afghanistan.

Functionarissen zeiden toen volgens de Washington Post dat de eenheid werd teruggetrokken uit Afghanistan omdat het incident de relatie met de plaatselijke bevolking zwaar had beschadigd en daardoor de missie niet meer kon worden voortgezet.

Weken later bood een legercommandant Special Operations in het openbaar zijn verontschuldigingen aan aan de families van 19 mensen die onrechtvaardig waren gedood door leden van de eenheid van de mariniers.

Maar de excuses van het leger, die werden gegeven voordat militaire onderzoekers conclusies hadden getrokken uit hun bevindingen, werden later veroordeeld door hoge commandanten van de mariniers als onjuist en voorbarig.

Travers, de eerste getuige die wordt opgeroepen, zei dat de tocht van de eenheid vanaf haar basis in Jalalabad naar de Pakistaanse en terug zonder noemenswaardige gebeurtenissen verliep, totdat een bestelwagen ontplofte naast de tweede Humvee-pantserwagen van het konvooi.

Travers zei dat hij na de ontploffing geweervuur hoorde en lichamen zag liggen in minstens twee voertuigen terwijl het konvooi van de Marine zich uit de voeten maakte.

Slecht een paar kanonniers in het zwaarbewapende konvooi vuurden, zei hij, totdat Noble over de radio een commando doorgaf aan het hele konvooi om op te houden met schieten.

De verklaring van Travers, die vorig jaar het Korps Mariniers heeft verlaten, staat in schril contrast met de verklaringen die worden gegeven door het Amerikaanse leger en de Onafhankelijke Mensenrechtencommissie van Afghanistan.

De commissie, die een eigen onderzoek heeft uitgevoerd, zei dat mariniers na de aanval
in het wilde weg hadden geschoten op voetgangers en mensen in auto’s, bussen en taxi’s over een afstand van 18 kilometer.

Bij de aanslag raakten geen mariniers ernstig gewond.

De schietpartij vond plaats in het district Shinwar, en staat ook bekend als het Bloedbad van Shinwar. Er raakten minstens 35 burgers gewond.

Het Amerikaanse leger zei aanvankelijk dat er 16 burgers werden gedood, maar draaide dat aantal later terug tot acht. Het leger zei dat er 35 gewonden waren gevallen, waaronder een militair van de coalitie.

Een functionaris van een plaatselijk ziekenhuis zei dat er 14 mensen waren gedood.

Afghaanse getuigen verklaarden dat de mariniers in het wilde weg gingen vuren op passerende voertuigen en voetgangers die zich op de drukke weg bevonden die wordt geflankeerd door winkels.

In militaire rapporten van de VS wordt echter gezegd dat de soldaten schoten uit zelfverdediging nadat ze na de aanslag onder vuur werden genomen met lichte wapens.

De Afghaanse president Hamid Karzai veroordeelde de actie van de Amerikanen in scherpe bewoordingen, en het incident bracht grote anti-Amerikaanse protestacties teweeg.

Geen opmerkingen: